понеделник, 29 април 2024 г.

Лорер: Основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа

Снимка: Архив

„3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение. Но основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа“. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Даниел Лорер по бТВ във връзка с предложението 24 май да стане национален празник. „3 март е проблема дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока. На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, койот може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще“, добави той.

По думите му е хубаво да има дебат. „Кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България“, посочи Лорер.

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа. „Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната“, подчерта депутатът от ПП-ДБ. „Изолираме напълно функциите на държавния глава по избора на главен прокурор. Но не мисля, че това е същественото в промяната. Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност“, заяви Лорер. По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html