неделя, 5 май 2024 г.

В Испания се провеждат предсрочни парламентарни избори

37 милиона регистрирани избиратели трябва да гласуват на предсрочните парламентарни избори в Испания. Предсрочните избори в страната бяха насрочени за декември

През май  в 12 испански региона се проведоха местни избори и опозиционната Народна партия спечели в осем от тях, включително в Мадрид. Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес се представи слабо на общинските избори, след което Санчес разпусна парламента и свика предсрочни избори.

Самият Санчес е министър-председател от 2018 г. и е на 51 години. Обявявайки предсрочните избори, той заяви, че е доволен от резултатите от работата си начело на правителството и отбеляза, че е трябвало да ръководи Испания в трудни условия. Първо страната се сблъска с пандемията COVID-19, а след това – с тежките социално-икономически последици от руската военна агресия срещу Украйна и изригването на вулкана на Каннарските острови, пише news.bg.

Предизборните проучвания предричат победа на изборите за консервативната Народна партия. Тя се ръководи от 61-годишния Алберто Нунес Фейхоо, бивш държавен служител.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html