четвъртък, 2 май 2024 г.

Алексей Петров: Държавата да тегли заеми за инвестиции, не за социални плащания

„Аз използвам едно понятие „икономика на червено“, работа на икономиката на червено. Не приемам, каквато и да е организация още по-малко държавата, включително и семейството, да харчи повече от колкото изкарва. Държавата трябва да тегли заеми за инвестиции, не за социални плащания. Това, което очаквам най-много е да започнем в най-скоро време да обсъждаме Бюджет 2024 г.“ Това заяви бизнесменът, преподавател по корпоративна сигурност в УНСС доц. Алексей Петров пред БГНЕС.

Той отбелязал че Бюджет 2023 може да служи за ориентация на това как да изглежда новият бюджет.

Алексей Петров приветства избора на Кузман Илиев за председател на управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива: „Неговото избиране беше посрещнато с голям ентусиазъм както от членовете, така и от ръководството и партньори, които взеха участие“.

„Има много добро съвпадение на разбирането ни с Кузман Илиев за дефицита. Тук добре би било да ползвам едно понятие, което ще придобие популярност – работата на икономиката на червено. Не съм устроен да приемам държавата да харчи повече, отколкото изкарва. Не разбирам тези, които настояват, че трябва да теглим кредити за социални помощи и пенсии. Можем да теглим кредити, ако се инвестират за стимулиране на предприемачеството и бизнеса. Тогава може да има разходи и за социалните помощи”, е заявил още Алексей Петров. “Сега икономическият цикъл е такъв, че ние трябва да спестяваме, да търсим възможности за развитие“, е заявил доц. Петров и даде да се разбере, че е готов заедно с Кузман Илиев да дебатират с популистите на тема стратегия за управление на дълговете на държавата.

Той смята, че икономическото министерство трябва реално и сериозно да привлече експерти, работодатели за търсене на политики и мерки за развитие.

“Това е начинът, по който можем да търсим растеж и да изпълняваме бюджет като този, който го наричаме напрегнат и труден за постигане в приходна част. Очевидно е, че трябва да търсим варианти, по които да се развива икономиката, да търсим фактори, които интензивно да развият бизнеса и предприемачеството и тогава да говорим много сериозно в следващия дефицит да не работим на червено и да нямаме дефицит”, е пояснил  Алексей Петров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html