понеделник, 29 април 2024 г.

Дали 100-годишният Кисинджър ще успее в това, което Блинкен не успя

Среща между Хенри Кисинджър и Си Дзинпин (Снимка от Huang Jingwen/Xinhua чрез AP)
Миленко Пешич за сръбския вестник „Политика“

Доайенът на американската дипломация беше приет от Си Дзинпин по време на частната му визита в Китай, в момент, когато двете суперсили се опитват да спрат по-нататъшното охлаждане на взаимоотношенията.

Временният „свръхчовек“ на американската дипломация, който в края на май навърши 100 години, отново е на Великата китайска стена.

Ще успее ли легендарният Хенри Кисинджър, който не залита въпреки напредналите си години, в това, което не успяха през юни държавният секретар Антъни Блинкен, както и финансовият министър Джанет Йелън преди две седмици, когато бяха в Пекин: да възвърнат доверието в увредените американо-китайски отношения.

Внезапното пристигане на „десните ръце“ на двама президенти на САЩ – Ричард Никсън и Джералд Форд, главният архитект на американско-китайското стратегическо партньорство, съвпадна с посещението на друг важен представител на САЩ в Пекин – държавния секретар на Обама Джим Кери, сега пратеник по климатичните въпроси на Байдън.

Но за разлика от Кери и Йелън, Хенри Кисинджър имаше привилегията да се срещне не само с първия дипломат на Китай Ван И, който е председател на външнополитическата комиция на ЦК на Китайсата комунистическа  партия и министъра на отбраната Ли Шанфу, но и лично с президента Си Дзинпин.

„Китайският народ никога не забравя своите стари приятели и китайско-американските отношения винаги ще се свързват с името на Хенри Кисинджър“, е заявил Си на бившия американски дипломат по време на среща в държавната къща за гости Diaoyutai.

Кисинджър, който символично държи ключовете на политическия „забранен град“ на Китай от времето на Мао Цзедун, подчерта, че отношенията между двете страни са въпрос на световния мир и прогреса на човешкото общество, съобщи китайската държавна телевизия CCTV.

Посещението му в Китай идва в момент, когато двете суперсили се опитват да спрат по-нататъшното охлаждане на отношенията си, които вече са на историческо дъно. Ето защо Си заяви, че Китай е готов да проучи с американската страна правилния начин двете страни да се споразумеят и да насърчат стабилния напредък на отношенията: „Китай и САЩ са на кръстопът, накъде да вървят след това и отново и двете страни трябва да направят избор“, заявил еСи на бившия американски дипломат, според Ройтерс.

Въпреки че Кисинджър е бил в китайската столица повече от сто пъти след тайното си, вече легендарно посещение в Пекин през 1971 г., това посещение има специално значение. Експертите тълкуват пристигането на Кисинджър като опит за отварян е на неформален дипломатически канал за започване на деликатни преговори между лидерите на двете армии, които Китай избягва след провокативното посещение на заявила на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван преди година.

Самият Кисинджър обаче подчерта, че не идва в Китай от името на правителството на САЩ. А Държавният департамент обяви, че доайенът на американската дипломация е заминал за Китай като частно лице.

Говорителят Матю Милър съобщи, че по време на престоя на Блинкен в Пекин китайски официални лица са информирали държавния секретар на САЩ, че е планирано частно посещение на Кисинджър, както е било в предишни години.

Въпреки че Кисинджър си е спечелил противоречива репутация в други части на Азия заради ролята си във войната във Виетнам, той остава много уважаван и желан гост в Китай, главно защото помогна на страната да излезе от дипломатическата изолация. Следователно думата му все още има много висока дипломатическа специфична тежест.

Приветствайки скъпия американски гост, китайският първи дипломат Ван И всъщност отправи ясно послание към Белия дом, че политиката на САЩ спрямо Китай „изисква мъдростта на Кисинджър и политическата смелост на Никсън“. По време на разговора с Кисинджър Уанг подчерта, че развитието на Китай има силен вътрешен импулс: „Невъзможно е Китай да бъде трансформиран, обграден и задържан“.

По този повод Кисинджър е заявил, че историята и практиката многократно са доказали, че нито САЩ, нито Китай могат да си позволят да се третират като противници. „Ако двете страни влязат във война, това няма да доведе до значителни резултати за гражданите на двете страни“, цитира Синхуа.

Най-интригуващата част от посещението на Кисинджър в Китай е срещата му с министъра на отбраната Ли Шанфу, който е санкциониран още през 2018 г. от администрацията на Тръмп за закупуване на руски оръжия, включително изтребители Су-35 и противоракетна система С-400.

Генерал Лий, назначен през март за министър на отбраната, наскоро отказа да се срещне с американския министър на отбраната Лойд Остин на форум за регионална сигурност в Сингапур. По време на посещение в Пекин миналия месец държавният секретар Антъни Блинкен неуспешно се опита да посредничи за споразумение за възстановяване на преките военни комуникации между военните лидери на САЩ и Китай.

По време на разговора с Кисинджър китайският министър на отбраната намекна за възможността за промяна на подобно отношение. Ли Шанфу каза, че се надява САЩ да работят с Китай за прилагане на консенсуса, постигнат от Си Дзинпин и Джоузеф Байдън и „насърчаване на здрави и стабилни отношения между двете страни и техните военни“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html