понеделник, 29 април 2024 г.

Скандал в НС: ИТН скочиха на „Промяната“ и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Скандал в Народното събрание. ИТН скочиха на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, след като прочетоха декларациите си.

Заседанието на парламента започна с декларация на „Продължаваме промяната-Демократична България“, посветена на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 20 юли по стар стил (2 август по нов стил) 1903 г.

Илинденско-Преображенското въстание е венецът на българското националноосвободително движение, заяви Даскалов. Според него основание за това е броят на въстаниците – над 26 хил. Той отбеляза, че освен българи, участие вземат и представители на други групи.

Даскалов припомни, че решението за организиране на това въстание е взето на Солунския конгрес от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМРО), тогава носеща името Тайна македоно-одринска революционна организация, от 2-4 януари 1903 г., председателствана от Иван Гарванов. Мястото на провеждане е изпълнено с особена символика, защото това е солунската българска гимназия, „откърмила“ много от българските революционери в Македония, добави Даскалов.

Той напомни, че османската власт хвърля огромни сили за потушаване на въстанието в Македония и Одринска Тракия, като изпраща над 350-хилядна войска.

От ГЕРБ също излязоха с декларация по повод Илинденско-преображенското въстание, в която заявиха, че вместо братя, ние с Македония сме врагове. Тома Биков от името на партията заяви, че е редно да си направим анализ на случващото се и защо идеята се провали.  „Ние трябва да си спомним пътя, който е започнал 19 век и да го пренесем в настоящето“, каза той. „Няма нужда да се опитваме да превземем със сила теротирии, достатъчно е да премахнем границата с Република Северна Македония. Днес имаме исторична възможност, но тя не трябва да бъде като тази преди 100 години“, заяви Биков.

Тошко Йорданов от ИТН заяви обаче, че е изключително омерзително ГЕРБ и ПП да правят декларации по повод Илинденско-преображенското въстание. „Ужасно помпозно и надуто е да се говори за цивилизация“, смята той. „Колкото и да се биете в гърдите, че сте патриоти, вие не сте“, заяви той на част от колегите си и поясни, че всичко са само думи и отмятане на задачки.

Първа точка в предвидения за днес дневен ред е проекторешение за налагане на мораториум върху определени действия на държавни органи в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Втора точка е изборът на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации. Предвижда се депутатите да разгледат на първо четене изменения в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, както и промени в Търговския закон на второ четене.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html