неделя, 28 април 2024 г.

ЕИБ отпуска 175 млн. евро на Българската банка за развитие

Сградата на ББР

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР) подписаха финансово споразумение за 175 млн. евро. Заемът е във фокус засилване на конкурентоспособността, дигитализация и иновация, както и финансиране на устойчиви проекти. Това съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова.

“Чрез инвестицията от 175 млн., които предоставяме на Българската банка за развитие целим да стигнем основно да достигне до най-малките предприятия, които успеят”, каза още Павлова”. Ние вече сключихме още едно споразумение с ББР – 77 млн. евро, с тези наши инвестиции сме предоставили над 2,5 млрд. евро за малкия и средния бизнес в България”, заяви Павлова.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че с тези средства българският бизнес ще има достъп до 2 млрд. евро кредити, които да дойдат с по-ниски лихви. “Целта е техните инвестиционни програми да не пострадат заради вдигането на лихвите в световен мащаб”, каза още Василев.

Инвестиции за над 9 млрд. евро в подкрепа на националната и публична инфраструктура, на малките и средни предприятия, е направила ЕИБ в България. “Тази година ние празнуваме 30 години ЕИБ в България. Над 6 млрд. евро са по линия на банката и 3 млрд. по линия на Европейския инвестиционен фонд“, каза още Павлова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html