петък, 3 май 2024 г.

„Дела трябват, а не думи“: 186 години от рождението на Васил Левски

Снимка: Българска история (bulgarianhistory.org)

Васил Левски е един от водещите стратези, организатори и революционери на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ век. „Дела трябват, а не думи“ е цитат от писмо на Апостола на свободата до Любен Каравелов, която характеризира живота и делото на Васил Иванов Кунчев, роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837  година в Карлово.

Днес се навършват се 186 години от рождението на Васил Левски. В различни градове на страната са организирани чествания, с които отдаваме почит към героя на България. В родния град на Апостола на свободата – Карлово, ще и има тържествена митинг заря. Денят е и официален празник на Карлово.

Президентът Румен Радев ще посети днес Троян за тържественото откриване на паметник на Васил Левски в града, съобщиха пресслужбата на държавния глава.

Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Троян. Президентът и кметът на общината Донка Михайлова ще открият монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Паметникът ще бъде осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html