вторник, 30 април 2024 г.

Европарламентът поиска се забранят неплатените стажове на младите хора

Снимка: БГНЕС

Европарламентът поиска се забранят неплатените стажове на младите хора, съобщи БНР. ЕП от дълго време приканва Европейската комисия (ЕК) и държавите членки да прекратят практиките с неплатените стажове. Той гласува с голямо мнозинство за забрана на неплатените стажове, в този смисъл, сега ЕК трябва да направи стъпка към законодателство.

Националният младежки форум (НМФ) отделя специално внимание на темата, която между другото ще бъде акцент в събитие, което ще се проведе през септември 2023 г. Любомир Дренски – член на УС на НМФ, разказа повече пред БНР-Радио София. „Най-често срещаните проблеми при нас са свързани със заплащането и леката злоупотреба от страна на работодателите, тъй като в мотивацията си младежите да придобият най-вече знания и практически умения, които да им дадат старт в кариерата, често се случва да бъдат експлоатирани, използвани за най-различни неща, извън обхвата на стажа, който са започнали – без да получават никакво възнаграждение за това“, посочи той. Дренски уточни, че това важи за част от работодателите.

Забелязваме във все повече компании точно обратното – те налагат една добра практика и опит, който внасят от чужбина. Това са български компании, но и не само. Те имат такива стажантски програми, които са платени и които осигуряват това, което всеки трябва да получи – било то студент, било то вече завършил младеж“, поясни Любомир Дренски.

Има сфери, в които тези добри практики преобладават. Една от тях е правото, тъй като там има голям наплив, както на завършили юристи, така и на хора, които практикуват.

Друга сфера е туризмът – там, където е концентрирана голяма част от сивата икономика. „Затова сме насочили нашите усилия не само в конкретни сфери, но като цяло за младежите, затова работим с Европейския младежки форум и Европейската конфедерация на профсъюзите, за да може това гласуване, което мина в ЕП, да бъде първата крачка, към една завършена директива, която се надяваме всички да видим, след ЕК“, подчерта Любомир Дренски.

По последни данни младежката безработица в Европа е около 15%. Дренски обясни, че факторите са много, но в страната ни тя е по-ниска.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html