четвъртък, 2 май 2024 г.

ВАС отмени и върна решението за скоростта на мотопедите

Снимка: БНР

Върховният административен съд отмени и върна решението за лимита от 50 км/ч за мотопедите, съобщи БТА. Петчленен състав на ВАС отмени определение по административно дело за въведено ограничение на скоростта в Закона за движението по пътищата, съобщиха от съда. Делото е върнато на същия тричленен състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

С него без разглеждане е била оставена жалба на физическо лице против част от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. С разпоредбата е въведено ограничение на скоростта в населено място – 50 км/ч., и извън населено място – 50 км/ч. за пътни превозни средства категория „М“. Това са мотопеди и дву- или триколесна МПС с обем на двигателя до 50 куб. сантиметра.

Петчленният състав приема, че жалбоподателят има правен интерес да обжалва разпоредбата, без значение дали е собственик на такова пътно превозно средство или не. За да има едно лице правен интерес да оспорва подзаконов нормативен акт, е достатъчно да съществува бъдеща възможност неговите права и законни интереси да бъдат засегнати.

Преди дни Столичният общински съвет реши водачите на индивидуално електрическо превозно средство (електрическа тротинетка) да нямат право да се движат с него с повече от 25 км/ч в София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html