петък, 3 май 2024 г.

Бойното летище в Добрич отново може да бъде отворено

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Бойното летище в Добрич отново може да бъде отворено. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на военния министър Тодор Тагарев в отговор на въпрос на депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

През настоящата година, във връзка с усложнената международна обстановка, с бившето военно летище в Добрич не се предвиждат разпоредителни действия, за да може при необходимост да бъде използвано за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната. Това пише министър Тагарев.

Бившето военно летище в Добрич е прието в управление на МО през 2002 г. като освободена инфраструктура с отпаднала необходимост за Българската армия. Състои се от няколко поземлени имота, информира Тагарев. Заради причините, посочени от министъра имотите, съставляващи летището, не са включени в план-графика на имоти, с отпаднала необходимост за МО, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия за 2023 г.

Според министъра на отбраната динамиката на процесите в световен мащаб показва, че политиката в областта на военната и освободената инфраструктура изисква стратегически подход, поради което и визията за летището ще се определи съобразно необходимостта от провеждането на различни политики, от ангажираността на България с проблемите на международната сигурност и стабилност и с усилията на НАТО в тази насока.

През годините Община Добрич и Министерството на отбраната са водили разговори летището да бъде предоставено на града, за да бъде изграден интермодален терминал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html