понеделник, 29 април 2024 г.

Мексико протестира за американските плаващи прегради в граничната река Рио Гранде

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексико протестира за американските плаващи прегради в граничната река Рио Гранде, съобщи АП, цитирана от БТА.

Министърът на външните работи на латиноамериканската страна Алисия Барсена заяви, че е изпратила дипломатическа нота до американското правителство, в която изразява загриженост, че изграждането на плаваща бариера по река Рио Гранде от страна на Тексас може да наруши договорите от 1944 г. и 1970 г. за границите и водите. Тя заяви още, че Мексико ще изпрати екип за проверка на Рио Гранде, за да установи дали част от бариерата не навлиза в мексиканската зона на реката, очертаваща границата.

Барсена се оплака и от усилията на САЩ да поставят бодлива тел на ниско разположен остров в реката близо до Игъл Пас в Тексас. Министърът заяви, че ако буйовете възпрепятстват водния поток, това би било нарушение на договорите, изискващи движението по реката да е безпрепятствено. Мексико вече е поискало бариерите да бъдат премахнати.

Тексас започна да поставя новата плаваща бариера по Рио Гранде в началото на юли. Тя е част от мерки на стойност милиарди долари, които губернаторът републиканец на Тексас Грег Абът прилага за гарантиране на сигурността по границата с Мексико. В рамките на кампанията си Абът вече изпрати мигранти с автобуси в някои либерални щати, а Националната гвардия беше упълномощена да извършва арести.

Защитниците на мигрантите изразиха безпокойство, че буйовете създават опасност от удавяне, а екоактивисти повдигнаха въпроса последиците, които може да има преградата за реката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html