неделя, 28 април 2024 г.

В с. Голям извор ще честват 186 години от рождението на Апостола

Снимка: ОБЩИНА ТЕТЕВЕН

В тетевенското село Голям извор, където е създаден Първият окръжен революционен комитет у нас, днес тържествено ще бъдат отбелязани 186 години от рождението на Васил Левски, информира кметът Илиян Маринов, съобщи за БТА.

Програмата днес (15 юли) ще започне в 20:30 часа пред къщата музей „Васил Левски“. След това е предвидена литературно-музикална композиция и възстановка от самодейци към читалище „Найден Григоров“, които ще пресъздадат срещата на Васил Левски с първите деятели от комитета в село Голям извор.

Честванията ще завършат с тържествена заря.

Йовчо Найденов, екскурзовод към местното читалище, разказа, че дейността на Левски в Тетевенския край е много разнообразна и важна за цялата структура на революционната организация, която създава. След няколко идвания в Тетевенския край и Гложенския манастир, в Голям извор Левски създава Първия окръжен революционен комитет в България през 1872 г. Комитетът е учреден в учителската стая на килийното училище в селото, а след това в негов щаб се превръща къщата на Георги Стойков Симеонов – Ханджията, която днес е превърната в музей и е запазена в автентичния си вид.

„На първия кат на къщата е имало ханче. След като е взето решение това да бъде щаб на комитета, домът претърпява известни промени, като се съобразяват с изискванията на Левски – от всяко едно помещение да се излиза навън“, каза Найденов.

По думите му в музея се съхраняват символите на клетвата, бурето, което е преработено така, че една част от него да служи за укриване на оръжие, скривалищата за документи, оръжейната работилница, с която е разполагал комитетът, одърът, на който е спал Левски, снимки за дейността и членовете на комитета и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html