четвъртък, 2 май 2024 г.

Сърбия забранява износа на оръжие и военна техника

Снимка: БГНЕС

Александър Вучич реши да прекрати износа на оръжие и военна техника с цел да гарантира националната сигурност, съобщи сръбският министър на отбраната Милош Вучевич в телевизионно интервю, цитирано от сръбските медии.

„Сърбия трябва постоянно да се грижи за защитата на своята цялост, суверенитет и за независимата си политика. Тук няма нищо ново, това е реакция на случващото се в последно време по света и предимно при нас, в региона. Това е отражение на всичко, което ни се случва. През следващите 30 дни няма да има износ на оръжия и военна техника“, каза министърът.

Това е предложение на президента, министерството на отбраната подготви съответния акт и правителството прие решението, каза Вучевич. Той добави, че действието на забраната на износа може да бъде продължена и подчерта, че сръбските въоръжени сили имат приоритет при осигуряването на оръжие и производството в оръжейните фабрики няма да спира.

Вучич подчерта по-рано, че забраната за износ на оръжие е мотивирана от това, че „жизнените национални интереси на Сърбия в този момент са под заплаха от най-висока степен и страната трябва да бъде готова за всичко в случай на агресия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html