неделя, 28 април 2024 г.

Заради разликите в ДДС „Топлофикация-София“ с нов вид изравнителна сметка

Снимка: „ТОПЛОФИКАЦИЯ-СОФИЯ“
Снимка: „ТОПЛОФИКАЦИЯ-СОФИЯ“

Въведената за една година антикризисна мярка, с която ДДС на централното отопление бе намален от 20% на 9% наложи Топлофикация София да разработи нов формат на обща фактура (изравнителна сметка) за отчетен период 2022/23 година. Изтичането на мярката на 01 юли т. г. ще даде отражение върху приложимата ДДС ставка към датата на издаване на общата фактура и резултата от изравняване на потребената и прогнозната енергия, съобщиха от столичното общинско дружество.

В новия формат на фактурата е отбелязан различният размер на ДДС ставката върху прогнозно начислената топлинна енергия през двата ценови периода: май – юни 2022 г., когато цената на топлинната енергия е 98,48 лв/МВтч при ДДС ставка от 20% и юли 2022 г. до април 2023 г. при цената 137,86 лв/МВтч и ДДС 9%.

Формата и съдържанието на фактурата са разработени съгласно препоръките на Министерство на финансите и НАП, а структурата на документа визуално се доближава до вече позната на клиентите ни месечна фактура и обща фактура от предходния сезон, за които имаме отзиви за добра четимост и разбираемост. Най-важната информация остава на първа страница, където потребителите могат да видят количеството на потребена енергия за двата ценови периода, както и информация за дължима сума или сума за получаване по обща фактура. За по-голяма яснота на клиентите е предоставена допълнителна и детайлна информация по периоди за данъчните основи и приложима данъчна ставка на потребената енергия. На начална страница остава полето, в което е посочена сумата за доплащане или връщане по общата фактура. Информацията е изнесена на отделен ред за по-голяма яснота и прегледност, а начинът, по който е формирана, е показан в отделна таблица. Допълнително е посочен и крайният срок за рекламации по изготвените изравнителни сметки. На втора страница на общата фактура клиентите могат да видят разяснителна информация за издадените кредитни известия за прогнозно начислена топлинна енергия. За тези, които са избрали да заплащат на равни месечни вноски, са добавени фактурираните по месеци равни месечни вноски и прогнозно начислени суми за отчетния период. В новата обща фактура е направено допълнително пояснение относно възможните разлики с изравнителните сметки, които потребителите са получили от топлинните си счетоводители. Това се налага, тъй като справките от фирмите за дялово разпределение не отразяват извършените през отчетния период плащания. За улеснение на клиентите във фактурите са посочени различните възможности за плащане, както и адресите на клиентските центрове на Топлофикация София.

Промените в оформлението на новата обща фактура са приложени за различните форми на заплащане на използваната топлинна енергия – прогнозно потребление и заплащане на равни месечни вноски.

За удобство на клиентите детайлно описание на сметките с ясни графични обозначения може да се види както на сайта на дружеството, така и в клиентските ни центрове.

Първите общи фактури на клиентите, ще бъдат издадени заедно с юнските месечни сметки и ще бъдат видими в центровете за обслужване на Топлофикация София и партньорската мрежа на 17 юли т.г.

Напомняме на нашите клиенти, че възражения по изготвените изравнителни сметки се подават до 31 август към топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост.

Топлофикация София обръща специално внимание и на възможността клиентите да заявят получаване на електронна фактура през сайта на дружеството www.toplo.bg. Наред с удобствата за клиента, изборът за получаване на електронна фактура е израз на отговорност към природата и опазването на нейните ресурси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html