четвъртък, 2 май 2024 г.

Управителят на БНБ Димитър Радев: Първи януари 2025 г. е реалистична дата да приемем еврото

Димитър Радев
Снимка: БГНЕС

Първи януари 2025 г., ако се положат усилия, е възможна дата България да стане член на еврозоната. Това каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на изслушване в парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз относно присъединяването на България към еврозоната. По думите му БНБ и банковият сектор вече са част от нея. „В този смисъл, за да финализираме процеса, няма допълнителни условия или критерии, насочени към БНБ и към банковия сектор“, добави Димитър Радев.

Управителят на БНБ обърна внимание, че банковият сектор и валутната стабилност са най-трудната част от критериите за присъединяването на една страна към еврозоната. Радев припомни, че за България тези критерии са изпълнени през 2020 г., защото без тяхното изпълнение страната ни нямаше да е член на Банковия съюз, съобщи БТА.

„БНБ и банковият сектор до голяма степен са част от еврозоната“, изтъкна Димитър Радев. Той обърна внимание, че единственият активен критерий, който е в преките компетенции на БНБ, е валутната стабилност. Според управителя на БНБ самото участие на лева във валутния механизъм гарантира, че този критерий е изпълнен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html