понеделник, 6 май 2024 г.

Венко Сабрутев за бюджета: Дефицитът вече е заличен и има излишък от 200 млн. лева

Снимка: БГНЕС

„Първите 5 месеца управление на служебния кабинет доведоха до това да има дефицит от 1,2 млрд. лева. Само за месец работа на кабинета Денков този дефицит вече е заличен и има излишък от 200 млн. лева“. Така депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев коментира пред Нова телевизия защо в проекта за държавния бюджет не е предвидено увеличение на заплатите на полицаи например.

Той припомни, че се увеличават заплатите на учителите, държавната и общинската администрации.

„Предвидено било и 12% увеличение на пенсиите. Когато спрат течовете, държавата ще се напълни“, посочи Сабрутев.

Обясни, че служебният кабинет е трябвало да внесе проект за бюджет още пред октомври миналата година. Вместо това не събирали данъците и така се стигнало до настоящия проект за бюджет.

„Този бюджет, който разглеждаме в Народното събрание е изготвен за 2-3 седмици. Видяхме 6 месеца забавяне от страна на служебния кабинет да внесе бюджет. Това, което правим е в този бюджет да заложим подоходни политики там, където е наистина най-належащо”, каза Сабрутев.

Относно идеите заплатите да се изплащат само по банков път и да не се плаща сметката, ако не е издадена касова бележка, Сабрутев каза, че мерките ще проследяват касовите наличности и ще следят големите фирми с много персонал.

„Пенсиите били ниски? Хората се осигуряват на минимални заплати и ние искаме да осветлим реалните приходи. Това е мярка за хората“, заяви той.

Относно издаването на касови бележки той каза, че в Гърция, след въвеждането на тази мярка, приходите драстично са се скочили.

„Така самите хора стават контрольори, защото и ние като клиенти плащаме ДДС. Ако не ни се издаде касова бележка, нашите пари няма да бъдат внесени в хазната. Това е мярка, която работи“, каза той.

Сабрутев напомни, че тези данъци един ден ще се върнат към държавата – като по-добро здравеопазване, по-добро образование, по-високи пенсии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html