четвъртък, 2 май 2024 г.

Брюксел свали ограниченията вноса на храни от Япония заради аварията във Фукушима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел свали ограниченията вноса на храни от Япония, наложени след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., съобщи БТА. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес след срещата на върха ЕС-Япония в Брюксел.

Решението е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония, поясни фон дер Лайен на пресконференция. В съобщение на ЕК се отбелязва, че ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.

След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи вътрешното производство за радиоактивност, уточнява ЕК. Това включва риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ.

Аварията във Фукушима бе предизвикана от най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония и от последвалите вълни цунами. Бедствието доведе до авария на охлаждането и повредата на четири ядрени блока, както и до радиоактивно замърсяване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html