събота, 27 април 2024 г.

Андрей Цеков: Пари за пътища има, няма стратегия

Снимка: БГНЕС

По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков има пари за пътища, но няма стратегия. Това коментира той в ефира на БТВ.

Основната задача на един министър на регионалното развитие е да инвестира в инфраструктура по един прозрачен начин. Случаят с АМ „Хемус” е, че при сключването на инхаус поръчките е заобиколен законът за държавните поръчки. Договорът с кухото предприятие „Автомагистрали” е незаконен, заяви Цеков.

Отговорните длъжностни лица следва да си понесат отговорността. 5 г. по-късно няма поета отговорност.

Едно от първите действия, които аз предприех, когато встъпих в длъжност, бе да проверя сключените договори. Оказа се, че са изтекли исковете за унищожаемост по давност през 2022 г. Истината е, че никой не е имал политическата решителност да подведе виновните под отговорност, обясни той.

„В държавата е останало наследството на незаконосъобразните възлагания. Какво можем да направим сега с тях? Да ги прекратим, но това се прави, ако някоя от страните не си изпълнява задълженията. Ние сега или трябва да продължим да строим магистралата по тези договори или да ги спрем. В този случай ще започнат редица съдебни дела. Договорите са сключени на по-високи цени за материалите. Сега обаче тези цени са много по-скъпи. Обмисляме да предложим следното: Частните фирми да поемат гаранция за изпълнението на обекта за 7 г. след завършване на обекта. По този проект са платени аванс от 1 млрд. ние ще предложим да се индексират и да се закупят материали по новите цени, което би оскъпило проекта с около 30%. Строителните материали са 50% от стойността на обекта. Аз лично считам, че с оглед на факта, че няма как да искаме унищожаемост на тези договори, обществото има полза да бъдат изградени поне първите отсечки на магистралата, а строителството да продължи час по-скоро. Сега е моментът да решим дали ще строим АМ Хемус законосъобразно и бързо”, посочи министър Андрей Цеков.

Той бе категоричен, че практиката да се възлагат обществени поръчки незаконосъобразно приключва. „Моята цел е дружеството Автомагистрали да стане проект-мениджър, по модел на Германия за управление на големи инфраструктурни проекти. Сега те имат капацитет да правят пътни ремонти, но нямат кадри”, призна регионалният министър.

„Разплатени са всички стари задължения към пътно-строителния бранш от министър Шишков. В държавата винаги е имало пари, но не е имало стратегия. Ние нямаме готови инфраструктурни проекти, които да бъдат разработени. Нямаме обявени обществени поръчки. Тази система е поддържана изкуствено и да става всичко на тъмно. 2,6 млн. лева са предвидени за основни ремонти, а за нови ремонти 261 000 лева. Тоест в държавата не се строят пътища. Моята лична цел е да тръгнат замразените проекти”, каза Цеков.

„Превозвачите протестират донякъде основателно. Първата причина е, че пътищата ни са лоши и втори – с тях не е проведен диалог. Те трябва да разберат, че за да има добри пътища трябва да има солидарност. Те са ползватели на пътищата. В момента гражданите плащат за пътната поддръжка”, каза регионалният министър по повод протестите на превозвачите заради скока на ТОЛ таксите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html