неделя, 5 май 2024 г.

Илхан Кючюк пред европарламента: Време е да станем част от Шенген

Българските и румънските граждани не са по-малко европейски граждани, време е да станем част от Шенген, заяви Илхан Кючюк по време на дебата за присъединяване към Шенгенското пространство в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

„Не можем да затваряме врати пред България и Румъния! Аз не искам да стигматизирам тези граждани, те не са по-малко граждани от всички останали – германци, французи, австрийци, холандци“, посочи лидерът на европейските либерали.

Той отправи критики към Европейския съвет по повод двете държави, спиращи България и Румъния по пътя им към Шенген. „Не е справедливо това и никой не трябва да го подкрепя! Радостно е, че имаме подкрепата на ЕП и Европейската комисия, но е време Европейския съвет да прояви политическа зрялост и най-накрая двете страни, които са огромното препятствие пред присъединяването на България и Румъния към Шенген, да дадат зелена светлина“, категоричен бе Кючюк.

По думите му този дебат е за същността на Европейския съюз, който точно в този момент трябва да покаже политическо и морално единство. Той подчерта, че не може да продължава стигматизирането на европейските граждани, нито пък да има двойно качество европейски граждани – едни, които са с по-големи привилегии и други, които нямат привилегии. В залата той призова колегите си да гласуват с мнозинство в подкрепа на петицията на ЕП.

Очаква се ЕП да гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината и да заяви, че двете страни изпълняват необходимите условия.

Разширяването на Шенгенското пространство без гранични проверки би направило ЕС по-силен, се заявява в проектодокумента. Допълва се, че отказът от приемането на двете страни се използва за „антиевропейска пропаганда“. Отбелязват се последиците за икономиката и околната среда от оставането на двете държави извън Шенген. Отправя се призив към Европейската комисия да прецени разходите на България и Румъния, свързани с това, че са извън пространството и да оцени възможностите за финансово обезщетение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html