четвъртък, 2 май 2024 г.

Евродепутати настояват за приемане на Украйна в ЕС и НАТО

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Депутати от Европарламента настояха Украйна да бъде приета за член на ЕС и НАТО, както и да й бъдат осигурени повече боеприпаси. Това стана по време на дебат в пленарна зала, посветен на руската агресия в страната, съобщава БНР.

„Ние трябва да поемем своята отговорност, да започнем процес, свързан с присъединяването на Украйна към ЕС, започнахме такъв процес в Европейския парламент и Съветът на ЕС трябва да ни последва. На Путин трябва да се покаже, че Вилнюс не е Букурещ и той не трябва да се окуражава“, каза евродепутатът от Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински, визирайки вчерашно решение на срещата на върха на НАТО да не се отправя покана към Украйна за членство.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев се обърна към колегите си от левицата и крайната десница, настояващи за мир и дипломатически усилия, с думите. „Тези, които искат мир, трябва да искат от Путин този мир – да се върнат всички военни части, да излязат от територията на Украйна, Украйна да възстанови своята териториална цялост и съответно да може да се върнат в ситуацията, която беше преди войната“, каза още той и поиска да се намери начин замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна. „Разбира се, че агресорът трябва да плати за реконструкцията на Украйна. Разбира се, че тези замразени активи на Руската федерация, трябва да се намери начин да могат да се използват за реконструкцията на Украйна. Над може би 500 млрд. евро са нужни и всеки ден тези пари се увеличават, за да може Украйна да възстанови своята разрушена от Русия инфраструктура“, припомни българският евродепутат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html