петък, 3 май 2024 г.

Над 13 млн. души в североизточните райони на САЩ са заплашени от наводнения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатите в североизточната част на САЩ, в които живеят повече от 13 млн. души, са под заплаха от наводнения. Там паднаха валежи в пъти над нормата, съобщава БНР.

Внезапни наводнения заради прекомерни валежи, причинени от огромна буря, се очакват в целия район Нова Англия, който обхваща щатите Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Ню Хемпшир, Род Айлънд и Върмонт.

Според синоптиците обаче в най-голям риск е Върмонт. Властите там вече обявиха, че в някой части на щата жителите трябва да се подготвят за наводнения, със сила, невиждана от над десетилетие.

През последните 24 часа в някои райони, засегнати от бурята, са паднали дъждове, надвишаващи нормата за 2 месеца. Много пътища са наводнени, съобщава се и за поне една потвърдена жертва. Някои експерти сравняват настоящата буря с тропическата буря Айрин през 2011 година, която причини огромни щети.

В други части на САЩ пък до края на тази седмица се очакват рекордни температури. Те ще засегнат близо 50 млн. американци, живеещи в щатите Флорида, Тексас и Ню Мексико, както и в части на Аризона, Калифорния и Невада. Температурите на места може да достигнат стойности до над 47 градуса по Целзий.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html