вторник, 30 април 2024 г.

Йенс Столтенберг: Турция ще подкрепи Швеция за НАТО

Реджеп Ердоган се ръкува с шведския министър-председател Улф Кристершон (вдясно) вчерашната среща между двамата организирана от Столтенберг (в средата).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще подкрепи присъединяването на Швеция към НАТО, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, написа късно снощи електронното издание на гръцкия ежедневник „Катимерини“.

„Имам удоволствието да съобщя, че след срещата, която организирах с Реджеп Тайип Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон, президентът Ердоган се съгласи да придвижи протокола за присъединяване на Швеция към Големия алианс възможно най-скоро и да осигури ратификация“, в профила си в Туитър.

„Това е историческа стъпка, която прави всички съюзници в НАТО по-силни и по-сигурни“, добави Столтенберг. Генералният секретар на НАТО обяви, че Турция се е съгласила да напредне с процедурата по одобряване на приемането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщава Ройтерс. По време на пресконференция Столтенберг потвърди, че президентът на Турция Реджеп Ердоган вече се е съгласил да внесе протокола за присъединяване на Швеция във Великото народно събрание на неговата страна възможно най-скоро и да осигури ратификацията му.

„Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към НАТО на Великото национално събрание на Турция възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество с парламента, за да гарантира ратификацията“, каза Столтенберг на пресконференция.

Новината дойде по-малко от ден преди започващата днес среща на високо равнище на страните от пакта в литовската столица Вилнюс.

Швеция направи голяма крачка към членство в НАТО, след като сключи споразумение с турския президент Ердоган за допускането на страната в алианса, заяви шведският премиер Улф Кристершон.

„Чувствам се много добре, това беше моята цел от дълго време и вярвам, че днес имахме много добър отговор и направихме много голяма крачка към членството“, каза Кристершон на пресконференция след среща с шефа на НАТО Йенс Столтенберг и с Ердоган.

Според Анадолската агенция Швеция е обещала да работи активно за бъдещо членство на Турция в ЕС, за визова либерализация и отмяна на ембаргото за оръжейни продажби. Решението идва след месеци на дискусии и дойде часове преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс и след като тази вечер се проведе среща между Ердоган с шведският премиер Улф Кристершон при посредничеството на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Шефът на НАТО също така отбеляза, че не може да навлезе в подробности относно сроковете за процеса на ратификация от страна на турския парламент.

Според Столтенберг, Унгария е дала се разбере, че няма да бъде последната, която ще ратифицира протокола за членството на Швеция в НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, отхвърляйки политиките на военно необвързаност, които провеждаха през десетилетията на Студената война, докато руската инвазия в Украйна преформулира политиките за сигурност на двете държави.

Кандидатурите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато на Финландия беше дадена зелена светлина през април, Турция и Унгария отложиха одобрението на кандидатурата на Швеция.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства съгласието на турския президент Ердоган да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО.

В изявление, публикувано от Белия дом, Байдън добави, че е готов да работи с Ердоган за подобряване на „отбраната и възпирането в евроатлантическата зона“.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе двустранна среща с турския президент Реджеп Ердоган във вторник, докато е в Литва за среща на върха на НАТО, съобщиха от Белия дом.

Председателят на съвета на ЕС – Шарл Мишел пък съобщи, че е разговарял днес с турския президента Реджеп Ердоган и че двамата са се договорили да „заредят отново с енергия турско-европейските отношения“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html