понеделник, 29 април 2024 г.

МО не счита, че войната в Украйна ще се прехвърли в страните от НАТО

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и Военното разузнаване не считат, че войната в Украйна може се прехвърли в страни от НАТО. Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в коментар на публикуваните доклади за сигурността на ДАНС, ДАР и военното разузнаване, съобщава БНР.

„Ситуацията в Западните Балкани, това е друг процес. Да, ние сме заинтересувани, това е територия, която е близко до нашата страна и ние сме за развитие по мирен начин на някои процеси. Тези доклади трябва да ни притесняват единствено от гледна точка на войната в Украйна и то е не от гледна точка на разширяването на войната чрез излизане от границите на Украйна, а примерно, някакво събитие, каквото беше това с ВЕЦ „Каховка“. Ако, примерно, има някоя авария в Запорожката АЕЦ, тогава ефектът може да засегне и държави, които са в съседство“, посочи Запрянов.

Няма опасност армията ни да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна, увери заместник-министърът на отбраната. Предоставянето на боеприпаси на Украйна в съответствие с решението на парламента от 9 декември 2022 г. и от юли тази година за ускоряване на този процес, ще стане, едва след като ВМЗ „Сопот“ достави за армията ни нови боеприпаси по договор с Министерството на отбраната.

„Ние ще деблокираме запаси, след като получим вече по първия договор запасите, които те са обещали да ни произведат. Така че за мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които твърдят, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете и след това ще чакаме“, подчерта Запрянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html