четвъртък, 2 май 2024 г.

Премиерът: Отхвърлянето на референдума за българския лев е юридически правилно

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Отхвърлянето на референдума за запазване на българския лев, иницииран от партия „Възраждане“, е юридически правилно, заяви премиерът акад. Николай Денков в интервю за Нова телевизия.

„Отхвърлянето на референдума е на базата на юридически аргументи. Аз всъщност съм дълбоко убеден, че българският народ е проевропейски настроен. Да, може да е разделен, но болшинството е проевропейски настроено. И ако ние успеем правилно да обясним за какво става дума, каква полза ще имат хората от въвеждането на еврото – че ще изчезнат такси, ще е полезно за бизнеса, така че и да има референдум, а съм сигурен, че ще го спечелят проевропейските сили“, обясни министър-председателят.

Николай Денков отрече да има разминаване в правителството и между правителството и Народното събрание относно военната помощ за Украйна. „Ние имаме муниции, чиито срок на годност изтича след 2-3 години. Тези муниции, ако ние не ги предоставим в този случай, след това би трябвало да платим, за да бъдат унищожени, което е доста скъпо начинание. Ние оставаме с други, които са достатъчни, за да покриваме нашата боеспособност. Помагаме на Украйна защото за България е много по-добре този фронт да стои колкото може по-далеч от нашите граници, отколкото, не да си боже, да се приближи към нашите граници. Това днес е националния интерес на България“, смята Денков.

По въпроса с възможната продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ „Белене“, премиерът заяви, че България няма как да реализира този проект и колкото по-бързо страната ни се освободи от този пасив, толкова по-добре.

Припомняме, че според законодателството у нас не може да се провеждат референдуми за казуси, по който България е страна по международни договори, по които страната ни е поела определени ангажименти. В случая става дума за договора за влизането ни в ЕС, където сме приели да станем част от еврозоната.

Припомняме, че според законодателството у нас не може да се провеждат референдуми за казуси, по който България е страна по международни договори, по които страната ни е поела определени ангажименти. В случая става дума за договора за влизането ни в ЕС, където сме приели да станем част от еврозоната. Да не забравяме, че при сегашното разделение и безпрецедентна медийна кампания на прокремълските сили у нас срещу евро-атлантическата ни ориентация, след време с подобен референдум страната ни може да бъде изкарана от ЕС и НАТО и да стане лесна жертва на военна агресия или икономически срив, който окончателно да я обезлюди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html