събота, 4 май 2024 г.

Джо Байдън обсъжда в Лондон руската агресия срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън кацна късно снощи на лондонското летище Станстед за кратко посещение във Великобритания преди да продължи за срещата на високо равнище на НАТО в литовската столица Вилнюс, съобщи БНР.

Днес той ще се срещне с британския премиер Риши Сунак, за да обсъди широк спектър от въпроси, включително войната в Украйна. Преди посещението на Байдън се създаде известно напрежение по повод решението на Вашингтон да предостави на Украйна касетъчни бомби, защото Великобритания, подобно на още 122 държави по света, е подписали конвенцията за забраната на тези оръжия, заради опасността, която представляват за цивилното население.

Американците твърдят, че са получили писмено уверение от Киев, че украинските войски няма да ги използват в Русия или в населени райони в Украйна. Лондон и Вашингтон имат разминаване по още един въпрос – кой да бъде следващият генерален секретар на НАТО. Великобритания и балтийските държави силно подкрепят британския министър на отбраната Бен Уолъс, но Джо Байдън иска сегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да наследи на поста Йенс Столтенберг, чийто мандат бе удължен с една година.

Очаква се иначе Байдън да потърси подкрепата на Сунак да помогне в убеждаването на Турция да подкрепи членството на Швеция в НАТО. Американският президент ще се срещне също с крал Чарлз III за първи път, откакто той бе коронясан като монарх.

Във вторник Байдън и Сунак ще отпътуват за Вилнюс. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че докато Украйна чака да се присъедини към отбранителния съюз на НАТО, САЩ са готови да й предложат защита, подобна на тази, която предоставят на Израел. Байдън уточни, че това включва „предоставяне на необходимото им оръжие, капацитет да се защитават сами“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html