неделя, 28 април 2024 г.

В Провадия вандали раниха машинист, хвърляйки камъни по локомотив на БДЖ

От държавните железници отчитат от март нарастване на случаите на хвърляне на камъни по пътническите влакове.
Снимка: БДЖ

В Провадия вандали раниха машинист, хвърляйки камъни по локомотив на БДЖ, съобщиха от пресцентъра на държавните железници.

Поредният случай на грубо посегателство причини наранявания на машиниста на бързия влак №2654 от Варна за Враца. При преминаване на композицията преди входния сигнал на гара Провадия, малко след 17:00 ч. вчера, влакът е замерян с камъни, счупено е челното стъкло на кабината на локомотива. Вследствие на вандалската проява е пострадал машиниста в локомотива, който е получил наранявания в рамото, засегнато е и едното му око. Веднага е подаден сигнал на тел. 112 и компетентните служби са се задействали и издирват извършителите. Поради инцидента влак №2654 се движеше след това със закъснение от 185 мин.

От железниците за пореден път предупреждават, че подобни прояви могат да доведат до сериозни последствия, застрашаващи живота и здравето на персонала и пътниците от влака. Дружеството осъжда остро всяко подобно, застрашаващо човешки живот посегателство и се надява срещу извършителите да бъде упражнена цялата строгост на закона, се казва в съобщението.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия, тъй като при средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек.

Тревожната тенденция за увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове се наблюдава от март 2023 г.

Щетите, които понасят всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове, казват от БДЖ, но подчертават, че неизмеримо по-важни от парите са човешките живот и здраве.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html