неделя, 28 април 2024 г.

Пилоти от Украйна ще се обучават на Ф-16 в Румъния

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Румъния ще създаде регионален център за обучение на пилоти, включително на украински за американски изтребители F-16, за които настоява Киев. Няколко европейски държави се стремят да помогнат на украински пилоти да F-16, след като САЩ дадоха зелена светлина през май. „Заедно с други съюзници и компанията, която проектира този изтребител, в Румъния ще бъде създаден регионален център за обучение на пилоти, които ще управляват тези самолети“, се казва в прессъобщение, публикувано след заседание на Висшия съвет за национална отбрана на северната ни съседка, съобщава БГНЕС.

Румънски пилоти, управляващи самолети F-16, ще бъдат обучавани тук, а съоръжението по-късно ще бъде отворено за пилоти от съюзници и партньори на НАТО, включително от Украйна“, се добавя в съобщението. В него се казва, че центърът за обучение ще отговаря на „изискванията за обучение на съюзниците и регионалните партньори“.

Румъния, която дели 650 км граница с Украйна, има 17 употребявани F-16, придобити от Португалия, и е подписала договор за закупуване на още 32 от Норвегия. Румъния също цели да купи най-новото поколение американски изтребители F-35, но вероятно това ще отнеме години. Член на НАТО от 2004 г., страната е домакин на няколко хиляди войници от САЩ на своя територия, на американска система за отбрана от балистични ракети и на бойна група на НАТО, водена от Франция.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html