понеделник, 29 април 2024 г.

На блиц контрол Денков и Габриел ще отговарят на депутатски въпроси

Снимка: БГНЕС

Планирано е днес работата на парламента днес ще започне с т. нар. блиц контрол, в който премиерът и вицепремиерът ще отговарят на въпроси на депутати, съобщи БНР. Освен това общо 16 министри също ще отговарят на въпроси. Най-много запитвания – 16, има към министъра на здравеопазването Христо Хинков.

Днес ще бъде обсъден инициираният от „Възраждане“ референдум за запазване на българския лев до 2043 г. В негова подкрепа се подписаха над 604 000 души, а проверка на ГРАО потвърди валидността на 450 000 подписа. Според закона за прякото участие на гражданите в управлението при над 400 000 разрешението на парламента за провеждане на референдум е формално и той е задължителен.

В сряда обаче на Правна комисия проектът беше отхвърлен с гласовете против на ПП-ДБ и ДПС, от ГЕРБ се въздържаха. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заплаши, че ще сезира КС и ще поиска от президента да насрочи референдума заедно с местните избори, за да спази закона.

Според българската конституция не могат да се провеждат референдуми по вече подписани международни договори, в които страната е поела определени ангажименти. Такъв е случаят с влизането ни в еврозоната. Този ангажимент е част от договора ни за членство в ЕС. За никого не е тайна вече, че прокремълските партии в България (основно „Възраждане“ и БСП) отдавна мечтаят да изкарат старата ни от Евросъюза и НАТО и отново да ни превърнат в подобие на бившите съветски републики от Средна Азия и верен сателит на Москва. Дори да не успеят юридически в плановете си, то целта им да отслабят страната ни икономически и военно за тях е винаги на преден план.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html