понеделник, 29 април 2024 г.

Съветник на Зеленски недоволен от мудността на шефа на МААЕ

Рафаел Гроси (в средата) по време на посещението си през миналата година в окупираната централа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски отправи критики към ръководителя на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за начина, по който действа в деликатната ситуация в окупираната от руските сили Запорожка атомна електроцентрала, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви пред местна телевизия, че „този човек е абсолютно неефикасен в ролята си да се справя с рискови фактори“, визирайки Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ. МААЕ има „ясни лостове за влияние“ върху Русия, каза той. Според него натискът върху държавната ядрена корпорация „Росатом“ би могъл да принуди Русия да се изтегли и да разчисти поставените от окупационните сили мини. В хода на разговора Подоляк говори за „клоунада“ и се обърна към Гроси с израза „този човек“.

От близо две седмици Украйна предупреждава за опасност от терористична атака срещу атомната електроцентрала. Гроси заяви вчера във Виена, че Запорожката централа отново няма връзка с външния си главен електропровод и поради това е зависима от неотдавна възстановеното заместващо захранване чрез по-слаб електропровод. Снощи в 01:21 ч. е бил прекъснат единственият останал 750-киловолтов електропровод от общо четири налични преди конфликта. „Не беше ясно какво е причинило прекъсването на електрозахранването и колко дълго ще продължи то“, заяви МААЕ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html