четвъртък, 2 май 2024 г.

Парламентът ще обсъди в петък предложение за референдум за запазване на българския лев

Снимка: БГНЕС

В петък парламентът ще обсъди предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 г., решиха депутатите при приемането на програмата си за тази седмица. Предвижда се тази точка да бъде втора в програмата за петък. Преди това ще има блицконтрол от 9:00 часа. След разглеждането на предложението за референдума е предвиден редовен парламентарен контрол.

От „Възраждане“ поискаха днес да бъде изслушан министър-председателят Николай Денков относно дадения от него брифинг пред медии, който, според политическата сила, е съдържал публично отправени твърдения и внушения от негова страна по отношение на партия „Възраждане“, че е неофашистка партия. Предложението за това изслушване първо беше прието, а след това отхвърлено при прегласуването.

Не беше прието и предложението на „БСП за България“ като първа точка утре парламентът да разгледа проект на декларация във връзка с продължаващите антибългарските прояви и изказвания в Република Северна Македония. Предложението за обсъждане на такава декларация доведе до размяна на реплики между „Има такъв народ“ и БСП.

Отхвърлени бяха и предложения за включване в дневния ред на промени в Кодекса за социално осигуряване.

Приетата програма предвижда депутатите да започнат работа днес с обсъждане на второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие. В дневния ред е и предложението на „БСП за България“ за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов. Днес е първата сряда от месеца и, съгласно правилника на Народното събрание, парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват и разглеждат по същество.

В програмата за тази седмица е включен проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html