вторник, 30 април 2024 г.

Доц. Алексей Петров: Промяната в МВР е отговорност на политическите ръководства на държавата

Доц. Алексей Петров
Снимка: БГНЕС

По време на тристранния диалог за държавния бюджет със социалните партньори, проявих активност, но два акцента си заслужават допълнителен коментар, написа в личния си профил във Фейсбук доц. Алексей Петров, ръководител на катедра “Политически науки и национална сигурност” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Бях изумен от аргументите, с които председателят на синдикатите на МВР г-н Валентин Попов се обърна към политическото ръководство на държавата по наболелите социално-битови проблеми на полицаите. Неемоционално казах, че като университетски преподавател “АЛАРМИРАМ”, че в условията на поредицата от кризи, особено конфликта в Украйна, хората на реда и сигурността са изправени пред сериозни предизвикателства. Като например това, че миграцията е не само движението на голям поток от бежанци, а е и пренос на много престъпност и тероризъм. Служителите на реда са на първа линия в борбата срещу нелегалната миграция. Те също са решаващ фактор в противодействието и в борбата с изтичането на средства, по-точно краденето, за които стана ясно в дискусията по разходната част на бюджета. Заявих още, че не само на теория държавата се създава преди всичко заради реда и сигурността на гражданите си.

Приемам аргументите на министъра на финансите Асен Василев да се инвестира само в реформирани системи, но не приемам тезата му, че МВР трябва да се самореформира. Г-н министър, промяната в МВР е отговорност на политическите ръководства на държавата, а не на полицаите, които в голямата си част съвестно си вършат работата. В този смисъл тезата, че нереформирани полицаи не могат да имат социални искания, е несъстоятелна.

В първия си пост се обърнах към всички пратеници на народа в Парламента. Сега настоявам конкретно към тези, които обещаха, че ще управляват хаоса и партньорите им, които знаят как става промяната, да изпълнят обещанията си. При това НЕЗАБАВНО за МВР!

Не на последно място е редно да се запитаме защо печалбата на публичните дружества в България трябва да отиде при собственика (тоест държавата) и след това собственикът да осъществи надзор как те да бъдат инвестирани целево, ефективно и ефикасно. Най-сериозният ми аргумент за изземване на печалбата на тези дружества беше, че в последните години отблизо и внимателно наблюдавахме как се назначават членовете на бордове, в това число и специалистите на експертно ниво в публичните предприятия. Компетентните печелеха конкурсите, но назначаваха хора със съмнителни качества. Бях приятно изненадан от предложението на синдикатите за освобождаването на ръководствата на публичните предприятия, като в бордовете вече да има и представителство на работниците. Силно подкрепям, написа във Фейсбук доц. Петров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html