неделя, 28 април 2024 г.

Имунитетът прави силата

Евелина Гечева, за в. „Галерия“

Българските депутати още веднъж показаха, че могат да правят най-неочаквани завои, резки движения и изумителни пируети. Такъв беше случаят с имунитета на Бойко Борисов. Тези, които до скоро го обявяваха за враг номер едно, плашеха го с Кьовеши и с бай Ставри, сега се въздържаха по въпроса дали да се обсъжда снемането на депутатския му имунитет.
Забележете – дали да се обсъжда. От обсъждане до махане има бая разлика. Да не говорим, че дори и с отнет имунитет той едва ли ще бъде съден. Това вирее само в главите на мечтателите.
Въпросът беше важен в съвсем друг аспект – дали ПП-ДБ са последователни политици, или са готови на всякакви компромиси в името на това да папкат още малко.
Ама то с малко не става. На всеки му се услажда папкането и това го доказва както историята, така и настоящето.
Борисов, както е тръгнало, не само ще се върне като пълноправен властник, но и ще погне всички, които са дръзнали да му нарушат рахатя по някакъв начин. Дали пък и това не е част от причините, накарали ПП-ДБ да се снишат?
В социалните мрежи не просто зрее, а вече бушува недоволство от страна на хората, повярвали в промяната. И с право са недоволни. Очакванията им за ревизия на трите управленски мандата на ГЕРБ се оказаха доста наивни. Никой никого няма да ревизира. Да не говорим, че съвсем скоро ще имаме премиер, излъчен отново от ГЕРБ.
Наблюдатели твърдят, че с махането на Гешев и поставянето на Сарафов на поста главен прокурор опасността за Борисов е намаляла. Може и да са прави. Прокурорската сага обаче е тема, по която тепърва ще има внезапни включвания. Докато депутатската изобилства с такива.
Оказва се, че всяко политическо послание, всяка предизборна теза и почти всяко действие на родните политици има за цел да излъже хората, да им вземе гласа, само и само да влезе в заветния парламент. Дали пък да не му сменим надписа на фасадата, защото днес имунитетът прави силата. Съединенията са само тематични, плаващи и временни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html