неделя, 28 април 2024 г.

Пишем нова отбранителна стратегия

Снимка: БГНЕС

Вече разработваме нова национална отбранителна стратегия, която ще зададе рамките на отбраната и изграждането и развитието на способностите на въоръжените сили. Това каза зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствено слово от името на министъра на отбраната по време на публична дискусия на тема „Визия за външнополитическа стратегия на Република България“ в Дома на Европа в София, организирана от Дипломатическия институт при министъра на външните работи, съобщи БТА.

Стратегическата среда е нова, затова България трябва да осъвремени своята стратегическа концептуална база. Затова считаме, че трябва да започнем междуведомствен процес за разработване на нова стратегия за национална сигурност, каза Запрянов. По думите му тази стратегия следва да зададе макрорамката на стратегическите действия за защита на националните интереси, включително в сферата на външната политика на България.

В началото на дискусията участие взе и директорът на Дипломатическия институт – Таня Михайлова. Тя отбеляза, че още през 2021 г. дипломатическата служба е направила стратегически преглед, в който се е стигнало до извода, че трябва да се приеме програмен документ с външнополитическа стратегия на България, с обхват 5- 10 години. Михайлова припомни, че сега стратегията на външната политика е част от документа на Стратегията за национална сигурност.

Изготвянето на такава стратегия трябва да бъде колективно усилие, в което трябва да се включват Министерският съвет, администрацията на президента, специалните служби и други държавни ведомства, ресорните комисии по външна политика и по отбрана, отбеляза тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html