понеделник, 29 април 2024 г.

Ердоган отправи критики към Швеция

Снимка: EПА/БГНЕС

Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще продължи да блокира присъединяването на Швеция към НАТО, ако страната не спре да дава убежище на организации, считани за терористични от Анкара.

Той направи изявление след 3-часово заседание на кабинета и повтори искането – Швеция да предприеме допълнителни стъпки срещу поддръжниците на Кюрдската работническа партия и на мрежата, която според Анкара е отговорна за опита за преврат през 2016 година. През последните месеци в Стокхолм се проведоха демонстрации в подкрепа на ПКК, а миналата седмица имаше протест по време на Курбан Байрам, на който беше изгорен коранът.

„Докато ислямският свят празнува Курбан Байрам, ние сме разгневени от неописуемата атака срещу Свещения коран в Стокхлом, столицата на Швеция. Незачитането на чувствата на 2 милиарда мюсюлмани – това е перверзия, несъвместима с най-основните човешки ценности, да не говорим за свобода на изразяване. Това са престъпления от омраза, разпалвани от ислямофобия. Фактът, че подобно престъпление може да се извършва с полицейска протекция, го прави още по-сериозно. В нито една цивилизована държава по света атака срещу свети неща за хората не се счита за свобода на изразяването“, заяви Реджеп Ердоган.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html