събота, 27 април 2024 г.

Лекарствата струват 45% от цената на лечението у нас, в ЕС – 15 на сто

Снимка: БГНЕС

България има най- високия процент заплащане за лекарствени средства в ЕС в сравнение с всички средства, които се отделят за здравеопазване, каза в ефира на БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

„Средният дял за останалите държави е 15 на сто, а в България заплащането за лекарства е почти 45% от всички разходи. Една от задачите, които трябва да си постави един здравен министър, е да поправи този дисбаланс“, смята д-р Маджаров.Председателят на БЛС коментира също, че е важно не само колко средства отделя бюджетът за здраве, а и по-нататъшното изпълнение и разпределение на ресурса“, поясни той.

Председателят на БЛС изразява одобрение за обявените от новия здравен министър проф. Христо Хинков приоритети – да спре безконтролното разрастване на здравната мрежа в страната и да се намали доплащането, което правят пациентите.

Според него, относно увеличаване на заплатите на медиците се пропуска факта за обърнатата пирамида. „Извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последмо място-кардовият дефицит, който не ни заплашва, а вече е факт“, добави д-р Маджаров. По думите му, ако от средите на лекарите и медицинските сестри бъдат освободени онези 25 на сто от тях, които са в пенсионна възраст, сметките, които се правят за наличното кадрово състояние на здравната система, няма да излязат верни

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html