понеделник, 29 април 2024 г.

Съд върна делото за полицаи, прикривали дрогиран шофьор, убил човек на околовръстното

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд върна на прокуратурата делото срещу двамата полицаи, придружавали с патрулната си кола и прикривали пияният Димитър Любенов на Околовръстното шосе на София, който блъсна кола и уби човек. В определението на съда е записано, че е допуснато съществено нарушение, което води до ограничаване правата на обвиняемите лица, съобщава БТА.

През май прокуратурата даде на съда двамата полицаи, станали известни след тежка катастрофа миналия септември. При инцидента Любенов караше с висока скорост и след употреба на забранени вещества. Колата му удари друг автомобил, а при сблъска почина френска гражданка.

Любенов бе арестуван, а после стана ясно, че той е имал ескорт от полицаи, на които, по думите му, е платил 200 лева. Става дума за униформените Любка Гечева и Георги Малински. Вторият е обвинен, че като полицай е взел 200 лева, за да не спре Любенов да кара, а също и не е съобщил за случая. Той ще отговаря и за това, че след като е видял катастрофата, не е съобщил за нея в дежурната част и не е оказал помощ. Гечева бе дадена на съд само за длъжностно престъпление и затова, че не е оказала първа помощ при инцидента на Околовръстното шосе. Тя няма обвинение за подкуп.

За да върне делото на прокуратура, съдът записа, че така формулираното обвинение, е в противоречие със заявените факти и обстоятелства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html