понеделник, 29 април 2024 г.

Ползваме 80% повече найлонови торбички от останалите европейци

Снимка: БГНЕС

У нас на човек годишно се използват по средно по 180 найлонови торбички, което е с 80% повече отколкото останалите европейци. Това обяви в ефира на БНР Рада Бонева – автор на блога thriftsheep.com и създател на подкаста за по-зелен начин на живот.

Тя обясни още, че за последните пет години в Европейския съюз се наблюдава намаляване на употребата на найлонови торбички с между 5% и 7%.

„Моето наблюдение е, че при по-младите хора има голяма осъзнатост. Аз виждам положителна промяна. Относно цялостното ни потребление това се случва много по-бавно. Процентно в Европейския съюз също се наблюдава спад на употребата на торбички и еднократни пластмасови артикули“, добави Бонева.

По думите й е разочароващо, че директивата за пластмасовите артикули у нас още не е приета. Алтернативата на пластмасови продукти, като четки за зъби например, става все по-достъпна, тъй като има търсене, отбеляза Рада Бонева. „Пластмасата сама по себе си не е лош материал, тя ни заобикаля навсякъде. Проблемът е в еднократната пластмаса“, каза тя. Според нея е по-добре да започнем с малки стъпки намаляването на употребата на пластмасови продукти. В основата е философията – „намали – използвай отново – рециклирай“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html