събота, 4 май 2024 г.

Петър Стоянович работи в двореца „Врана“

Професорът беше водещ на играта

Бившият министър на културата проф. Петър Стоянович спечели симпатиите, влизайки в ролята на водещ на „Стани богат“, макар и с благотворителна кауза. Телевизионери вече се ослушват и търсят начини как да го привлекат за лице на предаване. Самият той има доста солиден телевизионен опит от постоянната си рубрика в предаването на Георги Любенов по БНТ. Но след като седна в стола на Михаил Билалов и истински очарова зрителите с държане и поведение пред камерата, се оказа, че много зрители вече го искат за водещ, пише „Галерия“.

С баща си кинокритика Иван Стоянович, който понякога има ужасно черно чувство за хумор

Това се дължи на тънкото му чувство за хумор, на енциклопедичното и  интелигентно поднасяне на знания, както и на факта, че той е един невероятно забавен разказвач. Стоянович обаче леко се подсмихва на възможността да бъде водещ. В момента неговото работно място е в … царския дворец „Врана“. Професорът е шеф на Царското историческо общество и вече издаде няколко книги, свързани с фамилията Сакс Кобург-Гота. Той има честта да е един от най-приближените хора на цар Симеон II и не е изненада, че беше сред малцината допуснати до 86-ия рожден ден на бившия монарх на 16 юни.

Връзката му с царската фамилия обаче не е инцидентна или пък плод на случайността. Самият той е част от рода Стоянович, чийто представители  наричаме „Строители на съвременна България“. Казват, че са останали малко и са почти изчезващ вид. Потомците на историка д-р Петър Стоянович са участвали във важни събития, белязали историята на държавата ни.

Роденият на 25 юни през 1967 г. Петър Стоянович е правнук на Иван Стоянович-Аджелето – националреволюционер, апостол на Съединението от 1885 г. и дясна ръка на Захарий Стоянов. Създател на българските телекомуникации, журналист, народен представител, 26 години несменяем министър във всички правителства до 1918 г. Той е създател на първата българска телеграфна агенция, дипломат и царски съветник. Много важен факт е, че

С цар Симеон II, отзад е последната му съпруга Мария Дивизиева, с която се раздели

Аджелето е бил личен приятел и довереник на трима монарси – Александър Батенберг, Фердинанд и приятеля му от детинство Борис III. Дядо му д-р Петър Стоянович (кръстен е на него), който е завършил държавни науки в Германия, е тютюнев експерт, генерален директор на концерна „Реемсма“ Хамбург за Югоизточна Европа. Писателят Димитър Димов получава много информация от него, когато пише книгата си „Тютюн”.

Баща на професора е Иван Стоянович, известен кинокритик, журналист и писател, а майка му е Ани Бакалова, театрална и филмова актриса. Още се помнят участията й в култови заглавия като „На всеки километър“, „С пагоните на дявола“ и „Изпити по никое време“. Брат му Димитър – Дими е сценарист, журналист и автор на телевизионни предавания.

Няма как с такава биографична справка Петър Стоянович да е различен от семейната история. Интелектуалец със страхотно чувство за хумор, задължително качество за всеки от тази забележителна фамилия, която от десетки години обитава едно и също място в столицата – къщата на „Патриарх Евтимий“ номер 4. Фамилия, пропита с българска история.

Езоповският език и будната съвест са част от фамилната „обремененост“ в добрия смисъл на думата. От ученик Петър Стоянович е такъв и няма как да бъде различен. Приятелите му оттогава и до днес помнят как той отказва да отиде на абитуриентския си бал. Партийният комитет на Немската гимназия дори се заел да види защо не иска да ходи. „Не можете да ме задължите да завърша образованието си в среда, която ми е наложена“ са думите му и толкоз.

Политиката винаги го е увличала и затова през 1997 г. загърбва и наука, и работа в университета. Гмурването му в нея е като шеф на кабинета на външната министърка тогава Надежда Михайлова (Нейнски). Най-трудният момент в полическата му кариера е през 2002 г., когато е шеф на предизборния щаб на Пламен Орешарски по време на кампанията му за кмет на столицата. Тогава СДС оттегли кандидатурата му, след като го „сготвя“ с една нерегламентирана среща, а Петър Стоянович е отвратен и напуска. Връща се след година-две, но вече в партия „Гергьовден“, като през 2007-а дори е избран за неин председател. С идването на Борисов обаче той си казва: „Без мен“ та чак до 2013-та, когато се съгласява да бъде министър на културата в правителството на Пламен Орешарски.

Освен историята, негова слабост са и жените. Макар той да ги нарича репери в живота, хубавите и умни дами са му на сърцето. Стоянович има три деца от три жени. Последният му наследник Йоан е от последната му съпруга – шефката на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева. Имал е връзка и с актрисата Гергана Стоянова.

Любимо място е 150-годишната му селска къща в Шоплъка, купена още от баща му през 70-те. Цялото си свободно време прекарва в нея, където върши кулинарните си подвизи, описани в 2-3 книги с готварски истории, примесени с уникални семейни истории. Другите му страсти са лова, морските му подвизи с харпун под водата, както разходките за гъби с любимите кучета.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html