петък, 3 май 2024 г.

Съд забрани на бившия бразилски президент Болсонаро да се явява на избори до 2030 г.

Жаир Болсонаро управляваше най-многолюдната южноамериканска страна от 2019 до 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният избирателен съд на Бразилия обяви в петък забрана на бившия президент Жаир Болсонаро да се кандидатира за политически пост до 2030 г., слагайки край на надеждите на десния популист за бързо политическо завръщане, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР. Четирима от седемте съдии гласуваха в подкрепа на наложената забрана.

Съдът стигна до заключението, че Болсонаро е злоупотребил с политическата власт, злоупотребил е с медиите и е атакувал избирателната система, след като е повтарял неистини относно електронните машини за гласуване, използвани в страната.

Върховният избирателен трибунал наложи забраната на 68-годишния бивш капитан от армията заради злоупотреба с политическа власт и злоупотреба с медиите преди президентските избори през миналата година, които той загуби с малко от левия кандидат Луис Инасио Лула да Силва.

Според законодателството на страната бившият президент няма да може да участва в общинските избори през 2024 г. и 2028 г. и на общите избори през 2026 г. Решението е в сила осем години от последните избори, проведени през 2022 г., но поради четиридневна разлика в датите на изборите, той ще може да се кандидатира отново през 2030 г.

Присъдата на Болсонаро, който изкара един бурен мандат между 2019 г. и 2022 г., проправя пътя за появата на нови лидери в бразилската десница, която – въпреки успеха на изборите за Конгрес миналата година – беше слаба в опозиция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html