събота, 27 април 2024 г.

От „Вагнер“ все още набирали наемници в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната армия „Вагнер“ все още набира наемници в цяла Русия, дни след организирането на бунта и твърдението, че преминават под отчет на министерството на отбраната. Това са установили журналисти от ББС след проведени телефонни обаждания, съобщава БНР.

Използвайки руски телефонни номера, журналистите се обадили на повече от десет центрове за набиране на персонал, като претендирали, че са братя на мними потенциален кандидати. Тези, които са отговорили на телефонните обаждания, са казали, че центровете работят както обичайно. Би Би Си съобщи, че от Калининград на запад до Краснодар на юг никой не е вярвал, че „Вагнер“ се разпуска. В арктическия град Мурманск жена от спортен клуб „Викинг“ е потвърдила, че продължава да записва бойци за Украйна.

Дългият списък от места за контакт с „Вагнер“ включва предимно бойни клубове, включително училища за бойно изкуство и боксови школи. Няколко от хората от другата страна на линия са подчертали изрично, че новите членове подписват договори със самата група наемници, а не с руското министерство на отбраната.

Искането наемниците да бъдат прехвърлени към министерството на отбраната, като по този начин се постави на колене групата „Вагнер“ и нейният ръководител Евгени Пригожин, беше в основата на ожесточената вражда, която премина във въоръжен бунт миналия уикенд, припомня Би Би Си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html