вторник, 30 април 2024 г.

1700 лв. ще бъде заплатата на младите учители

Снимка: Фейсбук страница на Министерство на образованието и науката.

В ефира на БНТ министър Галин Цоков разкри, че около 1700 лв. ще бъде заплатата на един млад учител. По думите му, благодарение на това, че се вдигат заплатите, има и голям интерес към педагогическите специалности. Което, според него, е положително за образованието ни, защото в момента има много учители в пенсия, които работят.

Според Цоков трябва да се работи за намаляване на административната тежест върху учителите.

„Ще отворим тези нормативни документи, ще видим основните моменти в тях, да могат учителите да насочат своята работа към децата, за да могат да бъдат професионалисти на своето работно място“, заяви той.

Относно отпадането на деца от образователната система министърът каза, че проблемът е много стар и голям и припомни, че МОН работи усилено с МТСП и с МВР. Сега, разкри той, ще се насочат усилия и към децата от 4,5 години.

На въпрос дали ще продължи 15 септември да бъде първият учебен ден, министър Цоков коментира, че може би темата отново ще бъде отворена. Иначе неговото лично мнение е, че това трябва да се решава на ниво регион и даде пример, че на 1 септември в Пловдив е много топло.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html