петък, 3 май 2024 г.

Изкуственият интелект да е с маркировка като водните знаци на парите иска един от „кръстниците“ му

Джефри Хинтън
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Джефри Хинтън, един от „кръстниците“ на изкуствения интелект, призова правителствата да се намесят и да не допуснат машините да поемат контрол над обществото, предаде АФП, цитирана от БНР. Експертът подчерта и опасността от фалшивите новини, създавани от ботове в стила на ChatGPT, и заяви, че се надява, че съдържанието, генерирано по този начин да бъде маркирано подобно на водните знаци върху парите.

Още през май Хинтън обяви, че напуска Гугъл след десетилетие на работа там, за да може да говори по-свободно за опасностите от ИИ, малко след старта на ChatGPT. Високо уважаван специалист в сферата от Университета в Торонто, той отправи поредните си предупреждения на технологична конференция в канадския град.

„Преди изкуственият интелект да е по-умен от нас, аз мисля, че хората, които го разработват, трябва да бъдат насърчавани да работят върху разбирането как той може да опита и да изземе контрола. В момента има 99 много умни хора, които се опитват да подобрят изкуствения интелект, и един много умен човек, който се опитва да открие как да го спре да поеме нещата и може би искате ситуацията да е по-балансирана“, каза Хинтън.

Ученият предупреди, че рисковете от изкуствения интелект трябва да бъдат взети на сериозно, въпреки че има хора, които го критикуват и смятат, че преувеличава рисковете. „Смятам, че е важно хората да разберат, че това не е научна фантастика. Това е реален риск, за който трябва да помислим и да разберем предварително как да се справим с него“, алармира Хинтън.

Същевременно той изрази опасение, че изкуственият интелект ще задълбочи социалните неравенства в света.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html