вторник, 30 април 2024 г.

Канцлерът Олаф Шолц: Не трябва да има нови условия от България към Северна Македония

„Трябва да има нормален процес на присъединяване. Нещата са договорени и не трябва да има допълнителни условия. Стоя зад това и гарантирам за него“, това заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на съвместната пресконференция с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски, който е на посещение в Берлин.

Изявлението бе направено във връзка с разпространени от македонските медии твърдения за евентуални нови условия, които България би поставила пред Скопие по пътя към членството в Европейския съюз.

Повод за него е изпратеното от българския президент Румен Радев писмо до лидерите на държавите от ЕС, в което подчертава, че винаги е изразявал и отстоявал принципната позиция на България за последователна подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония – близка за нас страна, с която ни свързва обща история, традиции, културно наследство.

В същото време българската държава винаги е подчертавала основните принципи, на които се основава процесът на разширяването на ЕС – тези на собствените заслуги и изпълнението на критериите за членство чрез всеобхватни обществено-политически реформи. Затова предвид сложната историческа обремененост на нашия регион, по думите на президента, въпросът за спазване на принципите на добросъседството и на правата на човека има особен фокус в този процес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html