четвъртък, 2 май 2024 г.

Николай Денков кани експерти от Австрия и Нидерландия заради Шенген

Снимка: БГНЕС

Николай Денков ще покани експерти от Австрия и Нидерландия да видят как се охранява българската граница на място. Това каза той преди началото на срещата на върха в Брюксел, на която се очаква той да води разговори с канцлера на Австрия Карл Нехамер и премиера на Нидерландия Марк Рюте за приемането на България в Шенген.

“Ще продължа тези разговори, ще имаме отделни срещи. Както много пъти е ставало дума, че често тези решения се вземат на база на доверие. Има ли доверие. Това доверие има законодателна част, това, което стана в НС, законите, които се приемат, но също така има и елементът дали другата страна е видяла всичко и дали вярва на това, което й се казва. Мога да кажа, че се прокрадват елементи, че това доверие да се види, да се разбере какво се случва – трябва все още да се работи по него. Затова казах и на двамата (Рюте и Нехамер – бел.ред), че ние ще направим всичко възможно те да дойдат и да ги включим в групи, които организираме, така че да имат пряко впечатление и ако има проблеми да ги обсъждаме на място и конкретно, а не абстрактно”, каза Денков.

На фона на неуспешния опит за метеж на групировката „Вагнер“ в Русия, европейските лидери обсъждат днес продължаваното на помощта да Украйна и как ситуацията в Русия може да се отрази на европейската сигурност. Евролидерите обсъждат юридически възможности за използването на руски замразени активи за възстановяването на Украйна – идея, която се подкрепя и от България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html