петък, 3 май 2024 г.

Гърция и Турция договориха преки разговори на срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Един от острите проблеми между двете страни е трафикът на бежанци.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция и Турция дават индикации за продължаване на диалога и преодоляване на напрежението в отношения си, след като новите външни министри на двете страни се договориха за първи преки разговори в рамките на предстоящата срещата на върха на НАТО във Вилнюс, .

Новите външни министри в Атина Йоргос Герапетритис и на Анкара Хакан Фидан изразиха желание за продължаване на диалога в посока намаляване на напрежението между двете страни. За това информира гръцкото министерство на външните работи след проведен телефонен разговор между двамата първи дипломати. Те ще разговарят без посредници по време на срещата на НАТО във литовската столица.

Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че „ако Турция иска да се доближи до Европа и западните ценности, то пътят минава през откровен диалог с Гърция“. Политически анализатори в Атина коментират, че спорът между двете страни е комплекс от разнородни теми като подялба на природните ресурси в Егейско море, демилитаризиране на част от островите. „Конфликтът между двете страни е малко вероятен, но не е невъзможен“ смятат опитни гръцки дипломати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html