понеделник, 29 април 2024 г.

Над 60% от българите плащат онлайн почивките си в чужбина

Снимка: БГНЕС

60% от българите, които си купуват почивка в чужбина от туристическа агенция, и 63 на сто от тези, които уреждат формалностите по пътуването си самостоятелно, плащат онлайн, показват данните от проучване на голям картов оператор. Изследването обхваща осем пазара от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2023 г., включително България.

Общо 71 на сто от българите, които тази година ще почиват извън страната, смятат да плащат с карта, смартфон или смарт часовник. За ваканцията си зад граница 45 на сто планират да похарчат между 400 и 1200 лв. на човек, сочи потребителското проучване.

Един от най-популярните начини за плащане, включително и за почивка в чужбина, са мобилните портфейли. Над половината почиващи българи (57 на сто) планират да използват в чужбина същата разплащателна карта, както у дома. Някои сменят картата, когато отиват на почивка в чужбина, като плащат там с друга, различна от използваната в страната им. Това е доста популярно сред румънците (25 на сто), поляците (24 на сто) и унгарците (23 на сто).

23% от анкетираните българи планират тази година да почиват в чужбина, като средната продължителност на пътуването е 6 дни. Най-често посочваните от българите дестинации са Гърция (32 на сто), Италия (15 на сто), Турция (12 на сто), Испания (8 на сто), Хърватия (6 на сто), като желанието им е отдих, съчетание от разглеждане на забележителности и отмора. Едва 8 на сто планират да прекарат ваканцията си в чужбина активно, на планински туризъм или спортни занимания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html