вторник, 30 април 2024 г.

Николай Денков откри на Съвета за икономически анализи

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Николай Денков откри първата по рода си у нас конференция на Съвета за икономически анализи, предаде репортер на новини.бг.

Министър-председателят заяви пред аудиторията в своето слово, че днешният свят се променя с все по-бързи темпове, която промяна той оприличи на „социален взрив“.

Ако не бъде управляван, този взрив може да доведе до загуба на контрол на обществените процеси. Затова е изключително важно управляващите да стъпват на натрупаните знания, да полагат усилия, за да организират тези екипи, които да обобщят тези знания, за да се вземат управленски решения, които се базират на научните познания и развитие на научните процеси, обясни акад. Денков.

По думите му синтезът на българските учени и на българската диаспора по света успява да акумулира още повече знание, което да бъде използвано в България, подчертавайки, че към това трябва да се стремят всички управляващи, независимо кой е премиер на страната.

„Докато нашият екип управлява, ние ще бъдем ваш партньор и се надявам да можем да работим заедно в следващите години“, обърна се българският премиер към участниците във форума.

Събитието се провежда в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Съветът за икономически анализи има съвещателни функции и подпомага органите на държавна власт при вземането на стратегически и дългосрочни икономически решения. В състава му са включени икономисти от академичната общност от престижни университети и международни институции. Неговата цел е да фокусира вниманието върху важни за социално-икономическото развитие на страната проблеми и да изготвя независими анализи по отделни въпроси относно състоянието на българската икономика, предизвикателствата пред нея, и възможните политики за решаването им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html