събота, 27 април 2024 г.

Димитър Ганев: Целта на ГЕРБ е на следващите избори да се окаже основен опонент на „Възраждане“

Снимка: БГНЕС

По думите на Димитър Ганев целта на ГЕРБ е на следващите избори да се окаже основен опонент на „Възраждане“.

Борисов в събота отговори на 7-те искания на „Продължаваме промяната – Демократична България“, може да има подобни преговори, но трябва да завършват с някаква форма на коалционно споразумение. Това коментира политологът Димитър Ганев.

Когато разпределението в парламента е шестдесет и няколко на шестдесет и няколко депутата. Половината ресори за едната политическа сила, другата половина за другата. ГЕРБ подкрепиха втория мандат, имайки ясен политически интерес, каза още политологът.

Ганев видя три цели при ГЕРБ – СДС: „Краткосрочна цел – да излязат напълно от политическата изолация. Това вече е изпълнено. Средносрочно – на местните избори ГЕРБ да остане без сериозен опонент в лицето на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Дългосрочна цел на следващите избори ГЕРБ да се окаже основен опонент на „Възраждане“.

Ако не беше направено това правителство щяхме да отидем на избори през септември. На тях дистанцията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ щеше да се увеличи. Те щяха да се явяват в същата позиция – да преговарят с ГЕРБ, но с по-слаби позиции. Този конструкт беше единствената възможност за тях в този момент. Вече зависи и от тях да покажат бързи и ефективни резултат.

По думите му този парламент може да излъчи две мнозинства – споразумението между първите две политически сили ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ и втори вариант – коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС.  „Изключвам подобно мнозинство да се случи преди местните избори, защото това би нанесло щети и върху ГЕРБ“, каза още той.

Какво коват „Продължаваме промяната – Демократична България“? Попита Росен Стоянов. „Ясен е кандидатът за кмет на София. Това не е маловажно. Персона, която има успехи в личен план, но предстои да бъдат артикулирани политически. Коват още по отношение на европейски позиции и длъжности. Най-вероятно коват кандидатури за европейските избори. Личности от „Продължаваме промяната – Демократична България“ си чертаят частно европейско бъдеще, посочи още Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html