понеделник, 29 април 2024 г.

Експерти: Трасето на „Струма“ през Кресна 2 пъти е отхвърляно от ЕК

Снимка: АПИ

На два пъти Европейската комисия отхвърля финансирането на проекта за Кресна заради екологични проблеми, ние пак предлагаме същия, казаха експерти на дискусията „Как и кога ще бъде изградена правилната железопътна и пътна инфраструктура в участъка Симитли – Кресна. Съвременни функционални решения. Екология и устойчиво развитие“. Тя се проведе днес във Федерацията на научно-техническите съюзи.

„Европейската комисия отхвърли проекта, защото не отговоря на екологичните изисквания на ЕС. Ние на 2 пъти имаме отказ за финансиране на магистралата, защото се опитваме да я набутаме във високия участък, и сега отново, за трети път предлагаме същото на Европейската комисия. Нека направим проект както законът го изисква“, призова Даниел Попов, геолог и експерт от най-голямата мрежа от местни екологични групи в страните от Централна и Източна Европа Bankwatch Network.

Над 100 български учени за биооразнообразие подписаха становище, че не е възможно нито да се намали негативното въздействие, нито да се компенсира то от предложения проект, каза доцентът сеизмолог Кирил Ангелов. Той обясни, че е отговарял за проучванията на трасето и е против „Източния вариант Г-20“ заради изключително тежката сеизмика в района: „Строителството по конзолен начин на мост с дължина 724 метра и височина 108 м е невъзможно, защото през 1904 г. в България е регистрирано сеизмично събитие от осма степен. Силно изветрелите скали в региона няма да позволят да се направят конструкциите на мостовете и подпорите“.

Доц. Ангелов обясни, че наклоните до Стара Кресна са повече от 5%, а допустими по закон са 4,5%. „Как спирачките ще държат цели 7 км спускане при този наклон?“, риторично попита доц. Ангелов. Той се опасява, че тази магистрала ще се направи заради строителите, които настояват да бъде изградена, но изказа притеснения, че трасето няма да бъде използвано заради катастрофи и тежки метеорологични условия през зимата.

„Проектът, известен като „Консилиум“, който бе изработен по препоръка на тогавашния премиер Бойко Борисов и който минаваше през дефилето, бе подготвен, мина през обществено обсъждане от експерти, бе разпратен до всички ведомства, но също не бе приет“, обясни инж. Ишев. Той допълни, че следва изготвянето на проекта „Източен вариант Г-20“, избран е изпълнител и има сключени договори. В него тунелите са предвидени да бъдат двойни и вероятно след време пътищата ще станат двойни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html