понеделник, 29 април 2024 г.

В Европа 45% от продажбите на електрически велосипеди са в Германия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Германия е най-големият пазар в Европа за електрически велосипеди. През миналата година в страната са били направени продажби за почти 6,2 млрд. евро или почти половината (45 на сто) от всички в Европа. Това сочи изследване, публикувано днес от консултантската фирма EY и цитирано от ДПА.

Във Федералната република над 80% от всички продавани велосипеди са електрически спрямо 62% за Европа през миналата година. Делът на продажбите на електрифицирани колелета е също толкова голям в Нидерландия, колкото и в Германия, докато във Великобритания те са едва 16%. Във Франция делът е около 60% и над 40% в Испания.

Тъй като са значително по-скъпи от традиционните, електрическите велосипеди привличат интереса на производители и търговци, особено в Германия. Бурният растеж на този пазар вероятно ще продължи заради тенденцията към електрифицирани велосипеди за товарни цели, според авторите на проучването.

В Европа малко под една четвърт от колелата, продадени през 2022 г., са били електрически, отбелязват от EY. В Германия обаче вероятно електрическите за първи път ще надминат по продажби класическите велосипеди по-късно тази година, според оценките на браншовата организация ZIV. От 2015 г. насам продажбите на електрически велосипеди в страната са се увеличили 4 пъти въпреки високите цени, посочва организацията. През 2022 г. електрически велосипед е струвал средно 2800 евро или над пет пъти повече от традиционен, който може да бъде купен за 500 евро.

Заради засиленото търсене по време на пандемията цените на електрическите колела в Европа са нараснали с около 40% между 2018 г. и 2022 г., изчислява EY.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html